מה חשוב לבדוק כאשר מזמינים מטבח חדש?
כיצד תוכלו להבטיח תמורה מלאה לכספכם?
כל מה שצריך וחשוב לדעת רגע לפני שאתם מזמינים מטבח חדש.
המטבח הוא אחד מהחללים המרכזיים, המהנים והחשובים ביותר בביתנו, לכן רבים מאיתנו משקיעים בתכנונו מחשבה רבה המלווה גם בהשקעה כספית לא מבוטלת. על פי הערכות מקצועיות, כ-30% מתקציב שיפוץ הבית מיועד לצרכי המטבח, כאשר העלות של מטבח חדש נעה בין עשרות אלפי שקלים לבין מאות אלפי שקלים למטבחי מותג…
אם כי רוב החברות מייצרות על פי אותם תקנים כמו שיוסבר בהמשך ואף עם אותם חומרים. לכן, כאשר אתם ניגשים להזמין מטבח חדש מחברת מטבחים כזו או אחרת, חשוב להגיע מוכנים, מבינים ויודעים לשאול את השאלות הנכונות.
המדריך הזה מתייחס קודם כל לכל חברות המטבחים שהן לא מודולריות (מודולרית משמעה שהמפעל מייצר רק ארונות בגדלים מסוימים שנקבעו מראש, למשל: 45, 60, 90 ו-120, ואז מתאימים את הארונות שיש להם למידות הקירות של המטבח עבורכם. חברת מטבחים סטנדרטית כמו מטבחי גלרי, נובו, זיו, דקל וכו' ייצרו את הארונות שהכי מתאימים למידות של הקירות שלכם ולא ההיפך).
אז מה באמת חשוב לדעת כשמזמינים מטבח?
לפניכם המדריך המלא שלב אחרי שלב:
שלב העיצוב והתכנון:
השלב הראשון בדרך למטבח חלומותיכם הוא שלב העיצוב והתכנון. עבור פגישת עיצוב תצטרכו לקבוע פגישה באולם התצוגה ולהגיע עם מידות (לא חייבות להיות מדויקות) של קירות המטבח אותו אתם רוצים לעצב. פגישת העיצוב מתמקדת בראש ובראשונה בפונקציונליות המטבח עבורכם ולאחר מכן בסגנון העיצובי המועדף עליכם, לכן נתייחס כאן קודם לפונקציונליות שלו. העבודה על פונקציונליות , או "שימושיות" המטבח היא ע"י חלוקתו לחמישה אזורים:
אחסון המזון, אחסון הכלים, ניקיון, הכנה, בישול ואפייה. עליכם רק לשים לב שהמעצב מאיר את עיניכם לגבי אזורים אלו ומשתף אתכם בחלוקת המטבח לפונקציות אלו לפי מה שנוח עבורכם.
לאחר הגדרת צרכי השימוש היומיומיים שלכם בסביבת המטבח תדרשו לבחור את הפרזול (הכוונה למסילות של המגירות והמתקנים המיוחדים), אין טעם לעסוק בחומרי הגלם של פנים הארונות לנוכח העובדה הפשוטה שמרבית ארונות המטבח מיוצרים בחלקם הפנימי מעץ סנדוויץ' איכותי.
שלוש החברות אשר מובילות את הפרזול בתחום המטבחים בישראל הן הטיש, בלום וגראס.
אתם נכנסים לחברה מטבחים אחת ומסבירים לכם "אנחנו מספקים את מגירת לגרבוקס של בלום, זו המגירה הכי טובה בעולם!"… נכנסים לחברה אחרת ואומרים לכם: "אנחנו מספקים את אבנטק של הטיש, זו המגירה הכי טובה בעולם!"… יושבים עם נגר והוא אומר לכם " אני נותן לכם את סקאלה של גראס, זו המגירה הכי טובה שיש! האמת היא שהם כולם צודקים. שלושת המגירות האלו הן המגירות הכי טובות בעולם! הבדל המחירים בינן הוא בטל בשישים, כל אחת ואחת מהן פשוט מעולה וכלקוח, לעולם לא באמת תצליח להבדיל ביניהן, לא באיכויות, לא בעמידות ולא באסתטיקה שלהן.
עם זאת, בתחום הקלפות כן ישנה "שליטה", חברה שמייצרת את הקלפות שהן הכי טובות בעולם וזה אכן קונצנזוס בין חברות המטבחים והנגרים. בלום היא השולטת העילית בתחום הקלפות – הדלתות אשר עולות מעלה ולא נפתחות הצידה. ודאו כי הקלפות שלכם הן אכן של חברת בלום. הקלפה הרגילה (אך איכותית) נקראת HK והקלפה המיוחדת עבור מכשיר המיקרוגל נקרא HL, ישנם סוגים נוספים של קלפות אך השתיים לעיל הן הנפוצות ביותר.
כפרי או מודרני?
הדבר הראשון להבין בעיצוב המטבחים לפי סגנון ונראות מסוימים הוא שאלו נקבעים כמעט לחלוטין ע"י החזיתות (הדלתות) המורכבות במטבח. הרוב המוחלט של חזיתות המטבחים מיוצר מחומר הנקרא MDF. MDF הוא חומר היוצר ע"י האדם כפרקטי ביותר עבור מטבחים עקב יכולתו "לתפוס" חומר אחר כמו צבע (כפרי בדרך כלל) או פורמייקה. חזיתות לא מיוצרות מסנדוויץ", מטרתו של הסנדוויץ' – אשר ממנו מייצרים את הארונות והמדפים עצמם היא חוזק ונשיאת משקל. פחות סביר כי סנדוויץ' יקבל "בטן" או ישבר כתוצאה מהמשקל הנח עליו. אציין גם כי זה מאוד "ישראלי" מצדנו להשתמש בסנדוויץ' – מקומות אחרים בעולם לא עושים זאת כי החומר יקר יותר ומבחינת האירופאים והאמריקאים אין צורך בכך.
סוגי החזיתות הנפוצים בימינו הם:
- פורמייקה
- פורמייקה "נאנו"
- אקריל
- צבע מט (אפוקסי)
- צבע מבריק (אפוקסי)
ישנם גם מטבחי פורניר (הדבקת שכבה דקה של עץ אמיתי לחזית), פולימר (חומר פלסטי משולב בעץ, נחשב חזק אך בעייתי בעמידותו ליד מקורות חום כמו תנור), עץ מלא וזכוכית, אך השימוש בחומרים אלו הולך ודועך, אם כתוצאה מחוסר פרקטיות של החומרים (למשל פורמייקה תהיה דרסטית עמידה יותר מפורניר, עץ מלא יקר מאוד ואינו פרקטי) או פשוט כתוצאה מיציאתם מאופנת העיצוב העכשווית בתחום.
אציין גם כי אין דבר כזה "צבע בתנור" בייצור מטבחים מהסיבה הפשוטה שאין שום תנור מעורב בתהליך. "צבע בתנור" הוא כינוי ארכאי ולא מדויק לצבע אפוקסי.
*פורמייקה היא בעצם שכבה דקה מאוד של חומר המודבקת לחזית ה-MDF. פורמייקה היא כבר לא אותה מילת גנאי משנות ה-90 אלא עולם שלם של טכנולוגיה ומוצרים איכותיים, פורמייקה היא עמידה ומומלצת. המראה של חזיתות פורמייקה יתאים בדרך כלל למטבחים מודרניים אך מעצב טוב יוכל לעצב אותה באופן כפרי בכל זאת.
*פורמייקת "נאנו" – ישנם כל מיני סוגים הנקראים בעגה המקצועית "נאנו", העיקר בחזיתות אלו הוא שלא ניתן להשאיר טביעת אצבע על החזית, מה שבא לידי ביטוי בעיקר בחזית כהה מאחר ובחזית בהירה לא נראה את טביעות האצבע בכל מקרה… דבר התורם בכך שהמטבח תמיד נראה נקי יותר ודורש פחות עבודת ניקיון. היתרון הנוסף של פורמייקת נאנו הוא עמידותו הגבוהה במיוחד לשחיקה. הנראות של פורמייקת נאנו היא מודרנית. בעיה נפוצה בחלק מחזיתות הנאנו היא שהן נוטות לספוג שמן, לאחר כמה דקות שהשמן היה על הדלת יכול מאוד להיות שישנו עכשיו כתם חדש על החזית…
במטבח כהה אנו בדרך כלל נמליץ על הנאנו של חברת EGGER האוסטרית מאחר והיא מגיבה טוב יותר בנושא השמן – לא סופחת אותו בניגוד לדגמי נאנו אחרים.
אקריל – סוג חזית שנמכר הרבה מאוד משתי סיבות עיקריות:
1. החומר עצמו דוחה שמן!
2. מגיע עם ידית "J", במקום שתהיה לחזית ידית אינטגרלית ממתכת (תוספת תשלום) אשר לתוכה משחילים את הפורמייקה בכדי שלא תהיה בצבע ניקל (תוספת נוספת של תשלום) או צובעים אותה (כמובן, תוספת תשלום) החזית כבר חתוכה עם הידית בתוכה ומצופה באקריל, התוצאה היא ידית יפה יותר, קלה יותר לניקיון… שעולה פחות!
*אפוקסי (צבע מט או מבריק) – אפוקסי הוא פשוט סוג הצבע בו משתמשים בכדי לצבוע את חזיתות ה-MDF. זוהי הרמה הקלאסית הגבוהה של מטבח, אם הוא מודרני או אם הוא כפרי. הצבע מגיע בשתי רמות גימור: 20% ברק – בעצם צבע מט המשמש למטבחים כפריים ו-100% ברק שהוא הצבע המבריק המשמש למטבחים מודרניים.
מכאן, מטבח מודרני יהיה בדרך כלל מפורמייקה, פורמייקת נאנו, אקריל או צבע מבריק (בדרך כלל עם ידיות אינטגרליות – אלא אם החזית אקרילית ואז יש לנו ידיות – J) ומטבח כפרי יהיה בדרך כלל בצבע מט עם ידיות חיצוניות שבחרתם.
שיש:
ישנם שני סוגים עיקריים של שיש,
קוורץ: מה שנקרא בדרך כלל "שיש אבן קיסר" מתייחס בדרך כלל לקוורץ של אבן קיסר. ההערכה שלי היא כי כ-5% מהשיש הנמכר היום בארץ הוא קוורץ של אבן קיסר, משלוש סיבות עיקריות, חום, ספיחת תבלינים (כורכום מהווה בעיית ניקיון לא פשוטה) ושריטות.
פורצלן: רוב השיש שנמכר היום בתחום המטבחים הוא פורצלן, בדרך כלל של החברות:
למינם, אסקלה, אטלס, אינפיניטי, דקטון ואבן קיסר.
מה שמאפיין את הפורצלנים למיניהם הוא העמידות של החומר הזה לחום, לתבלינים ולשריטות (המט בלבד, המבריקים ברובם לא כוללים אחריות על שריטות).
עכשיו לאחר שסיימתם לעצב את המטבח, הן פונקציונלית והן עיצובית, מומלץ לפגוש לפחות שני מעצבים בשתי חברות שונות בכדי לקבל אינדיקציה ושתהיה לכם יכולת שיפוט לגבי הנושא, אך זה לא הכרחי, מה שמשנה באמת זה:
אנשים רבים חושבים כי המחיר הוא הקובע… אך החשוב ביותר בהחלטה זו הוא רמת ה"חיבור" וההבנה שהיתה לכם עם המעצב.
השאלות שאתם צריכים לשאול את עצמכם הן:
- כמה נהניתי בפגישה עם המעצב?
- האם הבינו אותנו לחלוטין?
- האם המטבח שעוצב עבורי עונה במדויק לכל צרכיי?
- האם אנחנו חושבים שהמטבח הזה ממש יפה?
- האם המעצב הצליח לתת לנו הכי הרבה ביחס לתקציב שלנו?
החברה בה התשובות לשאלות אלו נענו הכי טוב היא החברה בה הכי כדאי, משתלם ונכון לכם לסגור עסקה.
ולמה? כי תקופת השיפוץ או הבנייה היא תקופה לרוב קשה ולחוצה גם אם לקחתם קבלן בניין לבצע את העבודה. ישנם בעלי מקצוע מכל הסוגים והמינים, חלקם אחראיים יותר וחלקם פחות, חלקם בעלי תקשורת נעימה ומרגיעה שמשרה עליכם שלווה ואת הידיעה ש"הכל יהיה בסדר" וחלקם לא… ואלו הדברים שנשארים אחרי השיפוץ! בסוף השיפוץ אף אחד לא זוכר אם המטבח עלה 5,000 ש"ח יותר או פחות! מה שנשאר עם האנשים זה:
א. "המטבח יצא מושלם ואני מתה עליו!"
ב. "קיבלתי שירות מעולה ויצא בדיוק כמו שרציתי!"
שלב המדידה:
לאחר התכנון הראשוני וסגירת העסקה מול חברת המטבחים, ישלח לביתכם מודד על מנת למדוד מידות מדויקות של חלל המטבח העומד לרשותכם. על סמך מידות אלו יוכנו מהתכניות הראשוניות של המטבח תוכניות חדשות התואמות את המידות בשטח ויכילו גם תכניות חשמל, אינסטלציה וגז.
חשוב להבין כי טעויות אשר קורות בייצור המטבח הן בדרך כלל כתוצאה מהתאמה לא נכונה בין המידות האמיתיות בשטח למפעל אשר מייצר את המטבח. לכן מדידה מקצועית היא חשובה מאוד לפני השלב הבא.
טעויות יכולות לקרות. עוד לא נבראה החברה שלא עשתה טעות. החשוב בבחירת חברת מטבחים הנכונה עבורכם הוא שאתם סומכים על העובדים שהכרתם בחברה זו, הם אלו אשר ידאגו שכשקורה וישנה טעות או חריגה כלשהי היא אכן תתוקן בכדי שתהיו מרוצים לחלוטין מהמוצר שקיבלתם.
שלב ההורדה לייצור:
לאחר שהתוכניות הותאמו למידות תוזמנו לחלל התצוגה שוב עבור "הורדה לייצור", זו פגישה שאורכה בין שלוש לארבע שעות, בה תבחרו יחד עם המעצב את כל החומרים והמפרט עבור המטבח שיירד לייצור לאחר פגישה זו. ידיות, שיש קוורץ או פורצלן, עיצוב אחרון של המטבח לפני הייצור וכו'. במידה ואתם מתכננים מטבח עם נגר ולא עם חברת מטבחים – דרשו שתתקיים פגישה כזו! במקרים בהם היא אינה מתבצעת טעויות הן דרסטית נפוצות יותר.
התוצאה הסופית של פגישה זו היא מפרט מדויק וחתימתכם: "ייצר לי את זה!"
ועבודתכם הסתיימה, בפעם הבאה שתשמעו מחברת המטבחים זה יהיה עבור תאום התקנה…
שלב ההתקנה:
ההתקנה בדרך כלל מבוצעת 65 ימי עסקים מיום ההורדה לייצור (נע ונד בחברות מטבחים בין 60 ל-75 ימי עסקים). לכן אם אתם ממהרים להתקין מטבח – מהרו לסגור עסקה עם חברה בכדי שהוא יותקן בזמן הרצוי.
ישנם מטבחים שמסתיימים בביקור אחד של צוות המתקינים שאורך כחצי יום וזהו זה.
איני ממליץ "לשבת להם על הראש", הדבר שהכי מציק לצוות התקנות. תנו להם את השקט לעבוד, הכינו להם קפה, היו אדיבים וזה תמיד ישתלם לכם. אל תדאגו, המתקינים מבינים בהתקנת מטבח יותר מכם.
כמובן שזה בסדר לשאול שאלות כדי להבין אך אל תתנו להם הרגשה שאתם מבקרים אותם.
ישנם מטבחים שדורשים שני ביקורים, למשל, אם בחרתם במדיח אינטגרלי (שבמקום חזית של מוצר חשמל נראית חזית של דלת מטבח כשאר דלתות המטבח) יותקן המטבח בביקור הראשון, אז יותקן המדיח, והמתקינים יצטרכו לחזור עבור התקנת הדלת האינטגרלית של המדיח, אם ישנו ארון שמוצב על השיש – הוא יצטרך להיות מותקן אחרי שהותקן השיש. במידה וההתקנה לא הסתיימה במלואה בהתקנה הראשונית, הדגשים הנכונים הם:
1. המטבח כן מוכן למדידת שיש,
- מולא דו"ח מפורט שמציין את כל הריג'קטים (תיקונים או חוסרים) בכדי שניתן יהיה להשלים את התקנת המטבח.
יש לציין שבמקרים בהם החוסרים צריכים להיות מוזמנים מחברה חיצונית (כמו חזיתות פורמייקה למשל) יכול לקחת לחברת המטבחים מספר שבועות (!) לקבל את החוסר בכדי להגיע ולסיים את ההתקנה.
ושוב, אני חוזר לבחירת החברה והצוות הנכונים אצלם לרכוש מטבח, במידה ואתם סומכים על הצוות איתו התקדמתם אתם יכולים להיות רגועים, המטבח תמיד יושלם גם אם היו חוסרים.
צרו קשר עם מחלקת השירות וידאגו לכם.
לסיכום:
בחרו עם המעצב חזיתות לפי הסגנון המועדף עליכם,
ודאו כי המסילות של המגירות הן אחת מהחברות המובילות בתחום: אוונטק של הטיש, סקאלה של גראס או לגרבוקס של בלום.
שימו לב לשימושיות המטבח מבחינת חלוקתו לאזורי אחסון המזון, אחזון הכלים, ניקיון, הכנה, בישול ואפייה.
בחרו חברה לפי הפגישה עצמה, זה ממש בסדר להשוות מחירים אך העיקר הוא האוירה אותה הרגשתם בתצוגה (צוות שמח, עוזר ואכפתי) ותחושת הביטחון שיש לכם לגבי התוצאה הסופית של המטבח (האם הוא בדיוק מה שרציתם?).
ודאו כי החברה מתאמת אתכם פגישת הורדה לייצור לאחר מידות בכדי שכל הבחירות שלכם יכתבו ויחתמו.
ו… תתחדשו!
יגאל סורוצקי
מנכ"ל קיצ'ן גלרי